• Slide - Frisons - A propos
  • Over

Voorstelling van het Friese paard

Het Friese paard is een edel paardenras afkomstig uit Friesland, een provincie van Nederland waarnaar het genoemd is. Het heeft een prachtige zwarte kleur die het zijn natuurlijke elegantie geeft. Witte aftekeningen op het hoofd zijn echter toegestaan.

Deze paarden zijn geschikt als rijpaard, dressuurpaard of tuigpaard. Het is ook erkend als familie- of recreatiepaard. Het Friese paard is zeer vriendelijk en gevoelig. Het kan zich aanpassen aan uw gemoedstoestand van het moment en voelt uw emoties. Het is gewoon om bij mensen te leven en vraagt om genegenheid.

Als het Friese paard goed verzorgd wordt is het sociaal, koelbloedig en respectvol. Het Friese paard heeft zijn adelbrieven te danken aan zijn elegantie, zijn charisma, zijn kleur en zijn opgericht hoofd. Het wordt ook gebruikt voor shows en in sommige circussen.

Morfologie 

Het Friese paard heeft een schofthoogte tussen 1,55 m en 1,65 m. De grootste exemplaren kunnen tot 1,75 m hoog worden. Met zijn opgericht hoofd lijkt hij groter dan hij in werkelijkheid is.

Zijn hoofd is nobel en expressief, vrij lang en smal, met een rechtlijnig profiel. Zijn oren zijn klein, spits, zeer beweeglijk en lichtjes naar elkaar gericht. Zijn ogen zijn groot en hebben een zeer zachte uitdrukking. Zijn hals, met een verticale aanzet en welgevormd, is zeer lang, soms als een zwanenhals. Zijn schoft is breed en hoog. Zijn lichaam is sterk en compact met een vaak lange rug en brede lendenen. Zijn borst is krachtig en zijn thorax breed en diep. Zijn schouders zijn lang en schuin. Zijn achterste is breed, zijn flanken zijn afgerond en zijn dijen krachtig maar zonder overdrijving.

Hij heeft goed gespierde voor- en achterbenen met brede gewrichten. Zijn hoeven zijn breed, zeer hard en voorzien van een blauwzwarte hoorn. Zijn vetlokken zijn vrij overvloedig en zijn haardos zeer dicht met lange golvende zwarte manen. De aanzet van de staart is eerder laag.

(bron: wikipédia)

Frison équidé
Redirect Limousine
Redirect Frison
Redirect Gite